T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde “Solucan Gübresi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçiyor

Yayın Tarihi : 3.08.2018

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından üretim çeşitliliğini artırarak çiftçilerin gelirlerini ve refah seviyelerini yükseltmek amacıyla birçok proje ve çalışmalara devam ediliyor. 

Tarımsal üretim açısından oldukça önemli olan solucan gübresinin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz  ile DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde yürütülen "Solucan Gübresinin Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" ne müracaat eden çiftçilerimize yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili İbrahim Murathan, İl Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Özgür Oytun Ören, İl ve ilçelerde solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen çiftçiler katıldı.

Türkiye'de son yıllarda gittikçe popülerleşen solucan gübresi üretimine olan talep giderek arttığını belirten  İl Müdür Vekili İbrahim Murathan, Solucan gübresi üretiminin Gümüşhane'de  yeni bir sektör olduğuna ifade  ederek , solucan gübresi üretiminin artırılması, çiftçilerimizin kimyasal gübreden organik gübreye geçişini kolaylaştıracağını ve birim alanda daha fazla ürün alınarak çevre ve toprak kirliliği de bu üretimlerle azalacaktır. Proje kapsamında İl Müdürlüğümüz ve DOKAP tarafından başvurusu uygun görülen yararlanıcılara, solucan gübre tesisi için satın alacakları, solucan besleme ünitesi, solucan yemi ve solucan için 30.000 TL'ye kadar hibe  desteği verilecektir dedi.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte kırsalda faaliyet gösteren çiftçi ailelerimizin sosyo-ekonomik açıdan kalkınmalarını amaçladıklarını belirten Murathan, Önemi her geçen gün artan solucan gübresi üretiminin İlimizde   yaygınlaştırarak alternatif bir üretim kolu haline gelmesi amacıyla proje 3 yıl boyunca İl Müdürlüğümüz tarafından takip edileceğini ifade ederek, bu alanda yatırım yapmak isteyen üreticilerimize İl Müdürlüğü olarak gereken her türlü  desteğin  sağlanacağını söyledi.

Toplantıya katılan çiftçilere, solucan, solucan gübresi, üretilecek gübrenin pazarlanması, kompost çeşitleri, kompost-mama nasıl hazırlanır, makine ve ekipmanları kullanması konularında detaylı sunumlar yapılmıştır.

Sunumların ardından toplantı soru-cevap kısmı ile son buldu.