T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üreticilere Buzağı Besleme ve Buzağı Kayıplarının önlenmesi eğitimi verildi

Yayın Tarihi : 15.03.2018

Gümüşhane İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak DOKA Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Teknik Destek kapsamında kabul edilen, "Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Sağlık, Bakım ve Beslenme  Eğitimi Projesi" toplantısı Kelkit'te çiftçilerin yoğun ilgi ve katılımları ile gerçekleştirildi. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Gümüşhane Üniversitesi ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığında, DOKA Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Desteği ile İlçelerimizde üreticilerimize eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

Kellkit Aydın Doğan Meslek Yüksek okulu salonunda yapılan Eğitim toplantısına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr Bahri Bayram, Kelkit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, üretici birlikleri ve çiftçiler katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018' i "Buzalar Ölmesin"sologanıyla buzağı ölümleriyle mücadele yılı olarak ilan ettiğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Ülkemiz hayvancılığı son yıllarda önemli gelişim göstermiş, bir elin parmaklarını geçmeyen büyük üretim çiftlikleri sayısı binleri geçmiş ve hemen hemen ülkenin tamamına yayılmıştır. Sığırlarda %20'lerde olan kültür ırkı oranı %50 seviyelerine gelerek, süt üretimi 10 milyondan 20 milyon tona çıkmıştır. Ancak önümüzde hala gidilecek oldukça yol ve çözülmesi gereken problemler bulunmaktadır. Sığırcılıkta başarılı olmak için bu sektörün sacayağını oluşturan üretim-hayvan sağlığı-pazar şartlarının birlikte güçlendirilerek ilerlemenin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır dedi.

İl Müdürü Birşen, Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz hayvancılığında da buzağı ölümleri ciddi ekonomik kayıplara sebep olan önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını ifade eden Birşen, Buzağı kayıplarının gelişmemiş ülkelerde %20 'lere kadar çıktığı, dünya genelinde % 3 - 47 arasında olduğu bildirilmektedir. İlimizde ise işletmelere göre farklılık göstermekle beraber ortalama % 5-10 arasında buzağı kayıpları yaşanmaktadır. Görüldüğü gibi, Ülkemizdeki buzağı kayıplarının ekonomimize vermiş olduğu zarar ilimizde ve bölgemizde de yaşanmaktadır. Bu noktadan hareketle yapılan sorun analizinde ölümlerin genellikle bilinçsiz yetiştiricilikten kaynaklandığı görülüğünü ifade eden Birşen, Buzağılarda meydana gelen kayıplar sürü büyüklüğünü etkileyen nedenlerin başında gelmektedir. İşletme verimlerini doğrudan düşüren bu ölümlerin önüne geçilebilmesi, yetiştiricilerimizin konu hakkında bilgilendirilebilmesi ve buzağı kayıplara dönük farkındalığın oluşturulması amacıyla Kelkit ilçemizde "Buzağı Kayıplarının önlenmesi,  hayvancılıkta doğru besleme ve bakım koşulları eğitimi" verilerek, diğer ilçelerimizde de eğitimlerimiz devam edecektir. Eğitimin ilimiz hayvancılığı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bol kazançlar diler hepinize saygılarımı sunuyorum dedi.

Eğitim toplantısında Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram tarafından, Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sağlık, bakım ve beslenme, Buzağı yetiştirme, buzağı bakım ve beslenme ilkeleri, Buzağı ölümlerinin nedenleri ve ölümlerin önüne geçilebilmesi amacıyla alınması gereken koruyucu tedbirler ve buzağı hastalıkları konularında detaylı sunum yaparak üreticiler bilgilendirildi.

Sunumların ardından eğitim toplantısı soru-cevap kısmı ile son buldu.