T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gümüşhane’de 12 Arıcıya Organik Tarım Sertifikası Verildi

Yayın Tarihi : 3.01.2018

Gümüşhane'de Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında 12 işletmeye Organik Tarım Sertifikası verildi.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen sertifika dağıtım törenine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Çikrıkci, Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül ve organik arıcılık yapan üreticiler katıldı.

İlimiz merkeze bağlı Yitirmez, Çaltılı, Yeşildere, Aktutan köyü havzaları ile Torul İlçesi Dedeli ve Gümüştuğ köylerinin bulunduğu havzalarda toplam 22 arıcımızla organik arıcılık faaliyetlerimiz devam etmektedir. 2017 yılı içerisinde mevcut arıcılarımıza ilaveten 10 arıcımız geçiş sürecine alınmıştır. Bu kapsamda organik arıcılık yapan üreticilerimize 460 adet organik kovan, 1000 kg organik temel petek (mum), 3240 adet organik Varrova ilacı verilmiş olup, bu desteklerden yararlanan arıcılarımızın ballarının laboratuvar analizleri yaptırılarak organik tarım sertifikası verilmiştir.

Organik Arıcılık Projesi kapsamında üreticilerimize toplamda bin 300 organik kovan, 2 ton 816 kg organik temel petek ve 5 bin 360 adet organik varroa ilacı verilerek desteklendiğini ifade eden İl Müdürü Edip Birşen, Hedefimiz ilk etapta 50 organik arıcı, ikinci etapta ise 100 organik arıcıya ulaşmaktır. Arıcılar Birliği ile hazırladığımız "Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu" projesinin DOKAP tarafından kabul edildiğini ve sözleşmesinin imzalandığını belirten Birşen, Gümüşhane balını paketleyeceğiz, ambalajlayacağız ve tüketicinin huzuruna sunacağız. Amacımız Gümüşhane balını marka haline getirmektir dedi.

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül ise "Gümüşhane'de her geçen yıl arıcılıkta büyük mesafeler kaydedildiğini belirten Gül, 2017 yılında kayıtlı üye sayımız 530 ulaştı, 65 bin kovan sayımızla da yıllık bal üretimimiz yaklaşık 750 ila 800 ton arasında olduğunu ifade etti.